Gotička Katedrala Svetog Vida na Praškom Zamku(Hrad). Gradjena u tri etape  od 1344 – prva etapa, do 1929 – kada je završena njena poslednja etapa gradnje.  Posvećena Svetom Vidu.

Jedan od vitraža fascinantne lepote u Katedrali Svetog Vita je radio Alfonso Muha, početkom 30tih godina prošlog veka, u stilu Secesije.

Karlov Most je sa pravom,  najlepših i najočuvaniji Praški most na reci Vltavi. Podigao ga je kralj Karlo IV, davne 1357 godine.

Simbol praga, zanimljivi Astronomski Sat – Orloj, privlači veliki broj posetilaca. Predstavlja najstariji srednjovekovni sat koji još uvek radi. Postoji već preko 600 godina, i smatran je za jedno od svetskih čuda u svoje vreme. Na svakih sat vremena iz njega pozdravlja 12 apostola.

Žiškov televizijski toranj predstavlja jedinstveni primer high-tech arhitekture. Gradjen je izmedju 1985-1992, od strane arhitekte Václava Aulickýa.

Kuća koja pleše je modernistička zgrada izgradjena u  dekonstruktivističkom stilu. Gradila se izmedju 1994 i 1996 godine.

Muzej Franc Kafke, jednog od najznačajnijih českih pisaca avangarde, rodjenog u Pragu 1883 godine u jevrejskoj porodici.

Municipal House – (Gradska Kuća) – fascinantna zgrada u Art Nuvo stilu, za čiji enterijer je zaslužan čuveni češki slikar i dizajner Alfonso Muha. Arhitekta je bio Osvald Polivka, a gradjena je od 1905-1912.

Muzej Alfonsa Muhe u kome se nalaze dela iz njegove Slovenske epopeje, kao i eksponati iz njegovog “pariškog perioda”. Tu su istaknuti mnogobrojni plakati medju kojima su i oni najpoznatiji za Saru Bernhardt.


Šumska atmosfera čini da se nanovo povežemo sa našim unutarnjim bićem, da osetimo spokoj i sreću postojanja, sadašnji trenutak u svom najsvetlijem obiku. Pod njenim zaštitničkim okriljem, dobijamo energiju da iskreno žudimo i da nam sve naše čežnje izgledaju ostvarljivim. Mogućnost beskrajnog sna pod krošnjama, očarani snopom svetla, koji nam se kao blesak povremeno predskazuje.

Forest atmosphere makes you re-connect with your inner self, to feel the tranquility and happiness of existence, the present moment in it’s brightest appearance. Under it’s patronizing auspices, we get the energy to sincerely crave and all of our longings seem achievable. The possibility of endless sleep under a canopy, enchanted by a beam of light, which like a flash occasionally predicts to us.

Style & Text – Hajdi

Photos – Mirko(Bejbic)


Seged, grad u austro-ugarskom stilu, na jugoistoku Madjarske, sa svojim neprolaznim šarmom i kicoškom elegancijom, mesto je kojem se uvek iznova vraćam. Njegova prvoklasna arhitektura, a pod njom pre svega mislim na prelepa zdanja u Art nuvo stilu, krase svaki kutak ovog čarobnog mesta. Jedna od takvih je i Ungar-Majerova palata, sagradjena 1910-1911 godine, u stilu pozne secesije.  Pravo vrhunsko dostignuće dolazi do izražaja na ugaonoj kupoli, čiju fasadu ukrašavaju mnogobrojne ženske figure.

Sledeća u nizu zgrada u stilu secesije, je Grofova palata iz 1912-13. Ova palata čuva duh prekretnice vekova, čija bajkovita spoljašnost podseća na opise iz Andersenovog pera.  Najdekorativniji deo zgrade je mozaik u boji zlata, osmišljen prema orijentalnom ukusu.

Tradicionalno Tursko kupatilo Anna, sa svojih 11 bazena, je nezaobilazno mesto za relaksaciju. Intresantno je da je izgradjeno u orjentalnom stilu, i izdvaja se u pogledu arhitekture u odnosu na ostale gradjevine, koje ga okružuju. Dobilo je ime po termalnoj vodi koja se ovde koristi, imena Anna.

Najamna Palata – Kuća Pegla, u istorijsko-secesijskom stilu iz 1903-02 godine, tokom godina, nije menjala svoju funkciju. Od davne 1834 do danas ovde je smeštena Sečenji apoteka. Njena fascinantnost ogleda se u dinamičnosti fasade, sa detaljima koji su izradjeni od bakra i savršeno uklopljenom dekorativnom ugaonom kupolom.

Vodotoranj podignut izmedju 1903-1904, u moderanom duh arhitekture sa kraja 19. i početka 20. veka i geometrijskom stilu secesije.  On je najstariji industrijski spomenik armirano-betonske konstrukcije,  jedinstveni  podsetnik inženjerske mudrosti.

Izlozba – Jan Saudeka, češkog umetničkog fotografa i slikara. Njegova dela na kontroverzan način predstavljaju jedan svet snova u kome ništa nije zabranjeno, a sve je opet moguće. Portreti i prizori pomalo šokantni,  sa puno umetničkog i erotskog naboja, oslikavaju jedinsven smisao za maštovitost samog umetnika.

Impozantna Katedrala Votive, odnosno Gospe od Madjarske, četvrta je po veličini crkva u zemlji. Arhitektura je karakteristična mešavina gotičkih,rimskih i istočno vizantijskih stilova. Podizana je u periodu od 1913-1923 godine.

Photos & Story by Hajdi.


Pejsaži omeđeni belinom,oštar vazduh koji se useca u kožu,

a sve opet tako usnulo i čedno.

Zimu možemo sagledavati kontrasno, bilo kao nemilosrdnu kraljicu ili kao majku koja donosi čistinu i prosvetljenje.

Jedno je sigurno, niko ne ostaje ravnodušan njenoj bajnoj bajkovitosti.

Photos: Bejbe(Mirko Grba)

Style:Hajdi


   Hello my darlings! I am very excited to present you one amazing online store that I discovered recently, called FASHIONMIA. It is an online shopping destination that you need to bookmark and visit over and over again. On FASHIONMIA you’ll find a wide range of beautiful dresses, outerwear clothes  as well as plus size clothing, bags and accessories.All that one girl desires, just in one place! If you’re looking for unique, fresh and new items than you’re at the right place! FASHIONMIA is an online store where you can find fantastic fashion clothes at more than affordable prices. Here are some items that I liked the most.

Fashionmia offers a large number of different cute dresses designs in different styles, colors, materials and lengths. There’s something for everyone’s needs and taste in fashion, as well as budget. Any color of the rainbow you can imagine there’s a dress waiting for you on Fashionmia. Whether you prefer mini, maxi or midi dresses, there’s a plenty of them for you to choose from.

Going out this weekend or just need a new every day look? Make sure you check out sexy plus size clothing as well, perfect for any occasion! With many plus size party dresses to choose from get your perfect combination before your special night out!

 These are some of my favorites, but you can find many more beautiful designs
by clicking the link bellow:
And check FASHIONMIA for more hot clothes:

Poput detektiva iz nekog trilera iz osamdesetih, njuškam okolo, po napuštenim mestima. Na tragu sam nečeg velikog. Nick Cave ležerno izviruje iz kaputa, vozovi rasuti, sve pusto. Srce mi poigrava, tenzija raste, prepuštam se adrenalinu da me ponese.

Coat:Vintage

Nick Cave Shirt:Hurra

Jeans:H&M

Sneakers:Asos

Sunnies:Giant Vintage

Photos by Dario Poljak

Style by Hajdi-Hajducica


Novosadska Kineska Četvrt je odista magnet za pravljenje fotografija u street fazonu. Svaki njen kutak je nova inspiracija, na kojoj se urbani život mladih, preklapa sa kulturom sadašnjice. Stari sjaj industrijske lokacije, zamenjen je pulsirajućim mogućnostima novih naraštaja.

70s Dress : Hajducica

Photos by Dario Poljak

Style by Hajdi


Jezero Komo, predstavlja pravi biser Lombardije. Ususkano medju Alpima, odiše božanskom elegancijom i romansom. Stari Rimljani mu nisu mogli odoleti i već za vreme njih, ovo jezero nestvarne lepote i mistike, bilo je naseljno. Svetski džet set otkriva ovaj neopisivi dragulj u 16 veku i od tada on postaje sinonim za raskoš i luksuz. Mnoge holivudske i svetski poznate zvezde ovde provode odmor, pa čak imaju i neku od velelepnih vila u svom vlasništvu. Letnjikovci su sami po sebi praznik za oči, a podizani su bile od strane patricija. Najbolji pogled na njih seže sa pučine. U njihovim savrseno dekorisanim salonima uživala  je aristokracija, umetnici i krem de la krem tadašnjeg društva. Zato je i sa pravom dobio ime “Italijanski Versaj”. Kraljevski plava boja jezera, nastala je radom lednika, a dubina koja ga krasi  nosi titulu najdubljeg u Evropi. Komo odiše osećajem nostalgije i patine, žalom za nekom nama neznanom prošlošću.

Lugano, gradić na Luganskom jezeru, Švajcarska je verzija Koma, sa razlikom u tome što je dosta ulickaniji i urbaniji. Središte je italijanske zajednice u Švajcarskoj. Alpi se izdizu izuzetno visoko iznad njega, čineći vence koje ga čvrsto opasuju sa svih stana. Sunčavi zraci daju fascinantnu ultramarin boju ovom planinskom safiru. Vrtovi Lugana, sa pregrštom raznobojnog cveća, čine ovo mesto radosnom oazom.


Milano, prestonica mode i industrijske moći Italije, mesto je u kome se pulsiranje života i dobrog ukusa, može osetiti po momentu kada se u njega kroči. Drugi je grad po veličini u Italiji, posle Rima, a smešten je u jednoj od 20 italijanskih pokrajina, Lombardiji.

Kanal Navigli je izgrađen u period 1177 – 1257 godine, a dužina mu je 50 km. Prvobitna namena mu je bila da omogući brži protok robe. Ne diči se samo Venecija kanalima, i Milano takodje poseduje istovetne romantične plovne tokove. U 15 veku Leonadro Da Vinči gradi jedan od kanala. Danas oni predstavljaju stecište boemskog života, sa mnogobrojim kafeima, restoranima, antikvarnicama, vintage prodavnicama. Subotom se ovde održava i buvljak Fiera di Senigallia.

Duomo, čuvena Milanska Katedrala, predstavlja najveću gotsku katedralu u Evropi, čija impozantnost ostavlja bez daha.

Galerija Vitorio Emanuele II, odiše aristrokracijom, pa ni ne čudi što je upravo ona, jedan od najstarijih tržnih centara na svetu.  Dok koračate prelepim mozaičkim pločicama, pogled vam luta po savršeno dekorisanim izlozima. Ime je dobila po Viktor Emanuelu II, prvom kralju Italije. Podignuta je 1861.

Milanska skala jedna je od najpoznatijih operskih kuća na svetu. U njoj su nastupali najvrsniji umetnici, izvodeći svetski poznate prestižne operske numere. Zgrada sama po sebi nije toliko reprezentativna, ali je zato enterijer mnogo bogatiji i lepši.

Jedna od najvećih galerija u Milanu, Galerija Brera u svojoj kolekciji sadrži remek dela italijanske umetnosti od 14 do 20 veka. Slikari poput Rafaela, Đovani Belinija, Pjera Dela Frančeska, Andrea Mantegnja, Karavađa i mnogih drugih krase zidove ove veličanstvene umetničke riznice.

Pieta by Giovanni Bellini. c. 1460

Amedeo Modiljani

Christ at the Column by Donato Bramante. c. 1490

El Greco

Canaletto – Veduta sa Duždevom palatom

Pablo Pikaso

Železnička stanica u Milanu, koju je Frenk Lojd Rajt nazvao “najlepšom stanicom sveta”, zaista opravdava njegovu izjavu. Kada stupite na njeno tle, u potpunosti možete da odlutate u davna vremena, kada su putovanja visokom klasom i odsedanja u skupim hotelima bila imperativ.

U Zamaku Sforca iz srednjeg veka (14 vek), danas se nalaze muzeji i galerije, a nekada je to bila rezidencija milanskih vojvoda.  Poseduje i svoj velelepni park u kojem se, kako stanovnici Milana, tako i turisti opuštaju i uživaju.

Muzej savremene umetnosti – Museo del Novecento.

Djordjo De Kiriko, 1922

Djakomo Bala – Futuristička Kompozicija, 1918


Alice’s Pig is a new fashion brand from Brixton in South London, inspired by vintage style and Alice in Wonderland. The name is a reminder that colliding styles and cultures can produce something interesting and that there can be beauty and surprise in anything; even in a pig.

Japan inspired spring dress, that I wear, is made of a very soft and floaty viscose . Karen´s Kyoto has grown on kimono sleeves and slouchy side pockets. Our special waist belt and an exquisite hi-lo skirt make it a stunner for spring and summer.

You can find this lovely dress and many more on Alice’s Pig site :

Brand of the dress : Alice’s Pig

Photos by Dario Poljak

Style by Hajdi